Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Memorandumul procurorilor

Memorandumul procurorilor

Miercuri, 25 ianuarie 2012, procurorul general, Valeriu Zubco, şi omologul său georgian, Murtaz Zodelava au semnat un Memorandum de colaborare între Procuratura Generală a R. Moldova şi Ministerul Justiţiei al Georgiei. Memorandumul confirmă intenţia celor două instituţii de a-şi continua activitatea în baza principiilor justiţiei şi supremaţiei legii. Părţile au convenit că vor coopera cu organele competente, în scopul facilitării şi accelerării procedurilor de acordare a asistenţei juridice în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii, a corupţiei, spălării banilor, traficului de fiinţe umane şi, în special, a criminalităţi organizate şi transnaţionale, se spune într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
Acordul promovează colaborarea directă între reprezentanţii din cele două instituţii pe teme de interes comun. Totodată, în funcţie de realizările fiecărui stat, părţile vor purcede la schimbul periodic de informaţii referitoare la legislaţie şi jurisprudenţă, vor coopera în sensul acordării asistenţei logistice şi completării bazei metodice în domeniile de activitate.
„Semnarea acestui Memorandum reprezintă nu doar un moment cheie în consolidarea cooperării procurorilor georgieni cu colegii din R. Moldova, dar şi o nouă etapă de parteneriat bilateral. Avem multe în comun… Este o oportunitate pentru Georgia să sprijine opţiunea europeană a Procuraturii din R. Moldova, dar şi pentru procurorii moldoveni să profite din plin de acest sprijin. Prin acest document ne propunem să mergem împreună pe drumul modernizării justiţiei din cele două state”, a declarat Procurorul General al Georgiei, Murtaz Zodelava.

Procurorul General al R. Moldova, Valeriu Zubco, a subliniat că documentul semnat „este un element în plus pentru apropierea noastră şi pentru a da o anumită durabilitate parteneriatului pe care l-am stabilit”.

Memorandumul a intrat în vigoare în ziua semnării şi reprezintă al 10-lea acord încheiat de Procuratura Generală a R. Moldova cu instituţiile similare de peste hotare, fiind deja semnate acte de acordare a asistenţei juridice internaţionale cu procuraturile din Italia, România, Irlanda, Ungaria, Ucraina, Turcia şi Coreea de Sud şi China.